Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο ξενοδοχείο «Arcadia» στην Κομοτηνή, στις 29 & 30 Ιανουαρίου 2015, το 2ο Θεματικό Εργαστήριο, που αφορούσε στην Αλυσίδα Αξίας του Κρέατος και του Γάλακτος, που συνδιοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JRC και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας ΑΜΘ.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες είχαν τη ευκαιρία να ενημερωθούν αλλά και να συνεισφέρουν ενεργά στη διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης, για τις ακόλουθες κατηγορίες της αλυσίδας αξίας:
- Ζωική παραγωγή,
- Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος,
- Παραγωγή προϊόντων με βάση το κρέας,
- Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα>,
- Οργανικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.
Στο «εργαστήριο» συμμετείχαν εκπρόσωποι Ελληνικών Αρχών (Γ.Γ. ΕΣΠΑ, Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Ε.Π.), η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης (αρμόδιες διευθύνσεις ΑΜΘ, ΠΣΚΕ), το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ ΑΜΘ, ερευνητικά κέντρα, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, εμπειρογνώμονες/ φορείς εξειδικευμένοι στη συγκεκριμένη Αλυσίδα Αξίας.
Κατά τη διάρκεια του «εργαστηρίου»
- εφαρμόστηκε η πιλοτική μεθοδολογία της επιχειρηματικής ανακάλυψης, που θα εφαρμοστεί και στους υπόλοιπους τομείς της Περιφερειακής RIS3,
- επιτεύχθηκε εμπλοκή – δέσμευση όλων των συμμετεχόντων στη δράση,
- καταγράφηκαν οι ανάγκες του Κρέατος και του Γάλακτος στον τομέα της έρευνας – καινοτομίας, που θα οδηγήσουν στη
- διαμόρφωση μιας πρόσκλησης χρηματοδότησης των αναγκών στον τομέα της έρευνας – καινοτομίας, από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την κατάρτιση της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Έξυπνη Εξειδίκευση Στρατηγικής (Περιφερειακή RIS3) αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για μια Περιφέρεια που έχει πληγεί σημαντικά από την πρόσφατη κοινωνικο-οικονομική κρίση, ενέκρινε την υλοποίηση Προπαρασκευαστικής Δράσης για την εξειδίκευση της εφαρμογής της Περιφερειακής RIS3.
Ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και για άλλους τομείς της Περιφερειακής Εξειδίκευσης, στην Περιφέρεια ΑΜΘ.
Κατεβάστε:
- Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στα Ελληνικά.
- Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στα Αγγλικά.
- Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. - Γεώργιος Παυλίδης.
- Χαιρετισμός JRC - IPTS - Mark Boden, Project Leader JRC.
- Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την ΑΜΘ: καθορισμός προτεραιοτήτων - Μιχάλης Μεταξάς, Innovatia Systems.
- Έρευνα και Καινοτομία στην αλυσίδα αξίας κρέατος και γάλακτος στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια ΑΜΘ υπό διεθνές πρίσμα - Karel Haegeman, JRC-IPTS
- Καινοτόμες εφαρμογές στη ζωική παραγωγή - Πασχάλης Φορτομάρης, Αναπλ. Καθηγητής, Δ/ντής Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης.
- Αξιοποίηση υποπροϊόντων παρασκευής τυριού με την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας με ισχυρισμούς υγείας - Δημήτριος Κουρέτας, Καθηγητής, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
- Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στην παραγωγή προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων - Ιωάννης Κουρκουτάς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα, Λειτουργικά Τρόφιμα, Υγεία και Βιομηχανία - Ευγενία Μπεζιρτζόγλου, Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υγιεινής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
- Καινοτομίες Ενίσχυσης της Αξίας για τη Φέτα - Δημήτρης Γούσιος, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
- Κτηνοτροφία και εθνικά προϊόντα ζωικής προέλευσης από μια
γονιδιωματική άποψη - Αναγνώστης Αργυρίου, Ερευνητής, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, ΕΚΕΤΑ.
- Καινοτομίες στην επεξεργασία και παραγωγή κρέατος και υποπροϊόντων - Ιωάννης Αμβροσιάδης, Καθηγητής, Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
- Ποιότητα και ασφάλεια των ελληνικών παραδοσιακών τυριών - Δρ Γεώργιος Σαμούρης, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
- Επισκόπηση ημερησίου προγράμματος - Patrice dos Santos, JRC-IPTS.
- Εργαλεία μάρκετινγκ και εμπειρίες στη βιομηχανία τροφίμων (FARMInc) - Alessio Cavicchi, Πανεπιστήμιο της Ματσεράτα, Ιταλία.
- Methodological Outlook - Patrice dos Santos, JRC-IPTS.
- Dairy & Meat Sectoral Proposals - REMTh Chambers of Commerce
- Sustainable Low Input Systems for Meat and Milk in Greece: Science based evidence for innovation - G. Arsenos, A. Gelasakis, P. Fortomaris, Laboratory of Animal Husbandry, Veterinary Faculty, School of Health Sciences, Aristotle University of Thessaloniki.